Кокошка

Кокошка

КОКОШКА

по А.П.Чехов и Николай Коляда

сценична адаптация и режисура: Ана Батева

музика: Стефан Здравески

участват: Василена Винченцо, Васил Дуев

Темата за свободния дух на човека е доста срещана в творчеството на Чехов. Така и нашите персонажи – Нина Заречная и Александър Тимофеевич, заминават за столицата, влюбвайки се един в друг и намирайки свободата в изкуството. Там те попадат във водовъртежа на „изкуствените“ среди и фалшивите приятелства.

Но какво става, когатo „свободата“ напусне духа на човека и стане причина за пошло поведение, за дързост към тривиалната творческа изява и живеенето, съпътсвано от материализма, от „външното“, от кича и желанието за шумна слава? И всичко това на всяка цена.

По този повод Чехов би допълнил: „Много ми е жал за тукашните хора – толкова са нещастни всички, толкова са самотни и тъй ги е покварила всички завистта – цяло нещастие! Родени роби, всички се умилкват, готови да целуват краката и да лижат петите на висшестоящите! Колко това е фалшиво и излишно!“, а Николай Коляда би добавил: „Хората на изкуството – са изкуствени“.

Заслужилият си добро име и място в съвременната руска култура – Николай Коляда е наричан и сравняван като Чехов на нашето време. Коляда говори с безкомпромисен език за интригите в театралните среди, за липсата на „култура“ в културата, за представленията „еднодневки“ и за нуждата от критика. А може би днес изкуството има необходимост точно от такава?

НАГРАДИ

2018 – Награда за НАЙ-ДОБРО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ и награда за НАЙ-ДОБЪР РЕЖИСЬОР на Международен театрален фестивал – Прищина (Косово)

2019 – Награда за НАЙ-ДОБЪР РЕЖИСЬОР на Интернационален театрален фестивал „ЛИЦА БЕЗ МАСКИ“ – Скопие (Р. Македония)

2019 – Номинации АСКЕЕР 2019 „ВОДЕЩА ЖЕНСКА РОЛЯ“ за Василена Винченцо за всичките ѝ роли в “Кокошка”

2020 – Награда за НАЙ-ДОБРО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ и награда за НАЙ-ДОБРА ЖЕНСКА РОЛЯ за Василена Винченцо на ИТФ „Отело“ – Гостивар (Р. Македония)

Shopping Cart