ДИМИТЪР АНГЕЛОВ СПЕЧЕЛИ КАСТИНГА ЗА „АЗ, ЖЕНА МИ“

Актьорът Димитър Ангелов спечели главната роля в моноспектакъла „Аз, жена ми“ от Дъг Райт. Текстът ще бъде поставен за първи път у нас. Режисьор на представлението е Надя Панчева, а проектът е част от Едногодишната програма на незавимото сдружение за култура Spam Studios. Кандидатите на кастинга трябваше да владеят перфектен английски и немски език, което допълнително затрудни явилите се, а Димитър се отличи с перфектни лингвистични  и актьорски умения. В екипа на „Аз, жена ми“ влизат още Любов Костова като преводач на текста, Лилия Нова – асистент режисьор и Илина Грозева – сценограф. Премиерата се очаква през септември 2023г.

Ето какво сподели спечелилият актьор и режисьорът:

ДИМИТЪР: Много се радвам, че този текст ми се случва точно сега – във времена, в които всеки от нас трябва да направи своя цивилизационен избор. Текстът сам по себе си е позиция, в същото време е лишен от евтина пропагандност. Затова и задачата е трудна, изисква се много правилно дозиране на всичко. Друго предизвикателство е, че освен на български, ще реализираме спектакъла и на английски език и така ще може да участваме на повече фестивали. Благодарен съм за шанса и се надявам да оправдая очакванията!

НАДЯ: Най-вълнуващата в този текст, за мен, тема е тази за умението да устоиш, не просто да оцелееш. Шарлоте фон Малсдорф ни учи на това да съхраним себе си въпреки жестокостта, с която социалните или политически присъствия ни затискат. Учи ни на това да съхраняваме непреходното в условия на постоянна преходност и смяна на режими, лидери, социални табута. За първи път ще режисирам моноспектакъл и се вълнувам да опипам почвата на такъв тип занимание.

КОЙ Е ДИМИТЪР АНГЕЛОВ?

Димитър Ангелов навлиза в актьорската кариера още когато е на 11 години. Тогава той започва да посещава театралната студия към НЧ „Славянска беседа“. Играл е Тенекиения човек в мюзикъла „Магьосникът от Оз“, чийто сценичен живот продължава 3 години на Открита сцена „Сълза и смях“. Между 2016 и 2018 г. Ангелов е част от Студията на Малин Кръстев към Младежкия театър. „Малин Кръстев положи стабилна театрална основа, към която се връщам и до днес, както и промени възприятията и отношението ми към актьорството като начин на живеене.“ – споделя младият актьор.

Профисионалният му опит включва роли като Рик във „Вечерята“, Театър „София“, реж. Пламен Марков, главна роля в пълнометражен филм на реж. Валентин Гошев, роли в български сериали, театрален уъркшоп с Галин Стоев през август, Аполония 2022г. и др. Димитър се занимава активно и с озвучаване, като сред по-големите му постижения са главни роли във филми на голям екран и анимационни сериали на Дисни и Pixar, спечелени с кастинг oт Disney Character Voices International (Simba – „The Lion King“ 2019; Buzz Lightyear – „Lightyear“ 2022; Donkey Kong, voiced by Seth Rogen – „Super Mario Bros.“ 2023; etc.), основен глас на няколко рекламни бранда след кастинг (Betano, Kaufland card, Audi, EKO, Saeco).

Текстът се поставя за първи път в България. Проектът е част от тазгодишната дейност на Spam Studios, финансирана от Национален фонд „КУЛТУРА“ по програма Едногодишен грант 2022.

„АЗ, ЖЕНА МИ“ от Дъг Райт

(работно заглавие)

превод: Любов Костова
режисура: Надя Панчева

асистент режисьор: Лилия Нова

сценограф: Илина Грозева

моноспектакъл на ДИМИТЪР АНГЕЛОВ

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart