СЕВАР ИВАНОВ В РОЛЯТА НА БАНДИНИ

Актьорът Севар Иванов влиза в ролята на Артуро Бандини в моноспектакъла „КУЧЕНЦЕТО СЕ ЗАСМЯ“ по романа „Питай Прахта“ от Джон Фанти.

ДЖОН ФАНТИ е американски романист, автор на разкази и сценарист. Един от най-известните му романи е полу-автобиографичния „Питай прахта“ (1939), който разказва историята за живота на Артуро Бандини, писател в Лос Анджелис по време на голямата депресия.
Романа „Питай прахта“ е адаптиран и във филм през 2006 г. с участието на Колин Фарел и Салма Хайек. А Чарлс Буковски, който пише предговора към романа „Питай прахта“, споделя, че именно този автор го е вдъхновил да стане писател.

Моноспектакълът засяга темата за борбата на артиста в ситуация на екзистенциално оцеляване. Артуро Бандини е писател, който търси място под слънцето и живее в съмнителен хотел в Лос Анджелис. И докато се къпе в славата на факта, че един-единствен от разказите му е публикуван в малко местно списание, Бандини минава през равносметка на живота си. Струва ли си да продължава да пише? И ако не тук, то тогава къде? Къде ще получи признателност за работата си и изобщо ще получи ли такава някога?

Ето какво споделиха актьорът Севар Иванов и режисьорът Ана Батева за предстоящата премиера:

СЕВАР ИВАНОВ: „Кученцето се засмя” е едно изключително предизвикателство за мен. Моноспектакълът изисква особено майсторство, чар и техника, които да приковават зрителя и да държат вниманието му през цялото време. Много ще ми помогне основната тема, засегната в текста — пътят на артиста. Вечните колебания дали си достатъчно талантлив; дали твоята индивидуалност и творчество ще бъдат разбрани от публиката; едновременното желание да се изявиш и страхът от общественото мнение; мястото на славата и наградите в живота на артиста… Размишленията върху тези и други теми ще превърнат представлението в една (отчасти лична) изповед, на която публиката ще може да се наслади през новия театрален сезон.

АНА БАТЕВА: Поредния моноспектакъл, с който се заемам предстои да бъде коренно различен от всичко, което съм правила досега. Вътрешната борба на един артист е тема, която често засягам в представленията си. Това е водещо и в този спектакъл, с тази разлика, че в „КУЧЕНЦЕТО СЕ ЗАСМЯ“ ще заложа на друга естетика и различни изразни средства.

Очаквайте премиерата на 14 октомври в Национален Студентски дом.

„КУЧЕНЦЕТО СЕ ЗАСМЯ“
по романа „Питай прахта“ от Джон Фанти

Моноспектакъл на СЕВАР ИВАНОВ

сценична версия и режисура: Ана Батева
музика: Стефан Здравески

дизайн: Христо Христов

Проектът се реализира с финансовата подкрепа от Национален фонд „Култура“ по програма Едногодишен грант 2022

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart