ТВОРЧЕСКА РАБОТИЛНИЦА СЪС ЗИЯХ СОКОЛОВИЧ

Зала „Север“ на Народния театър се превърна в сцена на творческата работилница на босненския актьор Зиях Соколович. Събитието се проведе между 21 и 23 май, с целодневни блок занимания.

Участие в майсторския клас взеха студенти по актьорско майсторство и танцов театър, както и вече завършили и активно работещи актьори и режисьори, в т.ч. и артисти от трупата на Народния театър. Сред присъстващите беше и босненска актриса, дошла да следва в България.

В първия ден на творческата работилница Зиях Соколович поднесе на записалите се за участие ягоди, правейки аналогия между вкуса на плода и случващото се на сцената – „миг, който никога не може да бъде повторен“.

„Метафората с ягодите можем да използваме и по отношение на актьорите: някои са зрели, други зелени. Всеки е уникален, всеки има индивидуални качества, но и възможности пред себе си. Въпросът е да направи така, че да разгърне потенциала си максимално“.

На база богатия си опит пред публика и натрупаните задълбочени познания в областта на театралното изкуство Зиях Соколович демонстрира на артистите палитра от упражнения, насочени към усвояване на средствата, необходими за изразяване на чувства и мисли на сцената. Акцент беше поставен и върху жеста като носител на информация, която актьорът предава на зрителя.

Днес, в последния ден на творческата работилница, Зиях Соколович проведе работна среща с директора на Народния театър – Васил Василев.

3-дневната творческа работилница на босненския актьор беше организира от SPAM Studios, с финансовата подкрепа на Национален фонд „КУЛТУРА“ по програма Едногодишен грант 2022, в партньорство с Народен театър „Иван Вазов“.

Shopping Cart