СПАМ СТУДИОС ПОЛУЧИ НАГРАДА ЗА ПРИНОС

Да, на 19-ти декември 2023 г., в рамките на церемонията по връчване на годишните награди на Национален студентски дом, СПАМ СТУДИОС получи наградата за принос в развитието на институцията. Именно с това отбелязваме и добрия завършек на годината, която мина толкова бързо, че вече дойде време за отчети и равносметки, които решихме да споделим с вас. А на д-р Христиан Даскалов, благодарим сърдечно за вниманието и признанието.

Годината стартирахме със спектакъла „ДВОЙНО ДЪНО“, с фокус темата за артистите, тяхната борба за оцеляване, препятствия през които са минали и всичко това вдъхновено от българската театрална действителност,  от която реално можем още много да черпим. Публиката го възприема с усмивка, както всъщност подхождаме и ние към проблема. Защото иначе, в противен случай, бихме били обречени на бездействие и празно мрънкане. Тук е моментът да благодарим и на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград, Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово и Театър Хенд в Пловдив за техните усилия и добро отношение към нашата организация и артистите от спектакъла по време на гостуването ни на тяхна сцена, турне реализирано с финансовата подкрепа от Министерството на културата.

След това, дойде време за Творческата работилница с босненския актьор, познат на няколко поколения, Зиях Соколович, която реализирахме в партньорство с Народен театър „Иван Вазов“. Тя беше тридневна и от онези срещи, които ще помним дълго. Защото артисти като Зиях Соколович се срещат все по-рядко. За три дни, на присъстващите в залата, той успя да даде толкова много знания, които те ще помнят дълго. Артистите освен, че преминаха през практически упражнения за времето и пространството, преживяха и философско преосмисляне относно ролята на театъра в техните животи. А това, че институция като Народен театър отвори вратите си за нашата развиваща се организация, е голям жест, който никога няма да забравим.

Лятото продължихме с кастинги за актьори и актриси за представления от нашата програма, нещо което направихме за първи път и останахме изключително впечатлени от интереса. Защото срещнахме повече от 40 актьори и актриси, желаещи да работят в независимия сектор, и си дадохме сметка, че в крайна сметка има смисъл и има с кого да вървим този път в т.н. частна сфера.

Новия сезон стартирахме с премиерата на „ДОКАТО СМЪРТТА МЕ РАЗДЕЛИ“ от Дъг Райт, моноспектакъл на Димитър Ангелов и режисьор Надя Панчева. И понеже е практика на СПАМ СТУДИОС да подпомага дебютанти, оказа се доста добър актьорски старт на Димитър с текст, който е доста провокативен и тема, която е изключително чувствителна. Защото историята на Шарлоте фон Малсдорф, транссексуална жена, живяла в Берлин и оцеляла в крайно турбулентни режими, със сигурност няма да остави никой безразличен. Премиерата се състоя на сцена Дерида, ново за нас пространство, което публиката задължително трябва да посети, предвид европейския му вид и не само откъм техническа гледна точка. Там срещнахме истинско отношение, което силно прегърнахме и за което сме изключително благодарни.

Втората премиера беше на актьора Севар Иванов, моноспектакълът „КУЧЕНЦЕТО СЕ ЗАСМЯ“ по романа „Питай прахта“ от Джон Фанти. Това е една сценична адаптация, която дълго време чакаше своята реализация. Темата там е вечна, за личните съмнения, за борбата с Егото и неговата демонична власт върху човека. Реализирахме го в Камерната зала на Национален студентски дом, пространство, което има голям потенциал и за което тепърва ще се говори. Защото разработените пространства в независимия сектор са толкова малко, докато неразработените, те демотивират артистите предвид техните неистови опити да вкарат публика в салона. Но що се отнася до „КУЧЕНЦЕТО СЕ ЗАСМЯ“, за три месеца успяхме да го изиграем четири пъти и при това при задоволително пълни зали.

След тази премиера, реализирахме и първото детско представление по авторски текст и режисура на Любомир Колаксъзов. Това си беше същински празник, и в същото време истинско откритие за нас. Детските спектакли и детската публика са нещо, което тепърва ще развиваме. Премиерата беше в Ай Ем Студио, добре познато сценично пространство за нас, което неведнъж сме ползвали за различни премиери.

Изключително вдъхновяваща за нас бе и творческата среща с Явор Гърдев в Топлоцентрала, на които сърдечно много благодарим за гостоприемството. Повече от два часа и половина имахме възможността да разпитваме г-н Гърдев за неговия начин на работа, за избора на пиеси и теми, които го вълнуват, за неговия творчески път и за още много други неща, които остават скрити за голяма част от хората. Подобни срещи ще продължим да реализираме и през 2024-та година, тъй като забелязваме голям интерес към тях, освен, че е важно и за нашия екип от гледна точка на творческо развитие.

И не на последно място, Стефан Здравески направи своя джаз концерт в бар Шрьодингер, а Беатрис Бочева реализира фотографската изложба „ЛИЦА МЕЖДУ ПАУЗИТЕ“.

И ако към всички тези неща прибавим и втория сезон на подкаста „ТЕ ГОВОРЯТ“, който включва 10 епизода, новите дизайни за тениските, заснемането на трейлърите за всичките ни представления, обновения ни сайт, рубриката „СПОДЕЛЕНО“ с актьора Марио Василев, както и отделни събития за други наши спектакъли (АЗ ПОБЕДИХ, СБЛЪСЪКЪТ НА НАТАШИТЕ, МЕЧТАТА НА НАТАША, ПРИКАЗКА ЗА МЪРТВАТА ЦАРКИНЯ и рекламните кампании за тях), може да се каже, че 2023-та мина доста турбулентно и успешно.

И понеже направихме и немалко грешки, имаше моменти, в които се чувствахме демотивирани и „на ръба“, но въпреки това продължихме заради срещите с нашата публика, които определено ни мотивират да продължаваме напред!

В основата на всички тези неща обаче, стои екипът на СПАМ СТУДИОС, без който много от изброените неща нямаше да се случат. Защото без техническите компетенции на Стефан Здравески, взискателното дизайнерско око на Христо Христов, ПР принципите на Мина Такова, безкрайната подкрепа на Десислава Джурова в непредвидени ситуации, както и без всеотдайността на актрисите Мартина Пенева и Поля Йорданова, СПАМ СТУДИОС щеше да си остане само една несбъдната идея. Благодаря, че ви има!

Но разбира се, нашата дейност нямаше да се случи без финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма Едногодишен грант 2022, които всъщност ни подпомогнаха две поредни години и заради, които успяхме да реализираме толкова много.

И след всичко казано дотук, мисля че е крайно време да си поемем малко дъх и да преосмислим следващите стъпки. Така че…

Пожелавам ви весели празници и до нови срещи!

Ана Батева
режисьор и ръководител на СПАМ СТУДИОС

Shopping Cart