Документална изложба „Лица между паузите“ на Беатрис Бочева и Spam Studios

  • Кадри от моноспектакъла "КУЧЕНЦЕТО СЕ ЗАСМЯ" заснети по време на репетиция

Независимото сдружение за изкуство Spam Studios, което тази година навърши 5 години творческа дейност, отбелязва края на година и културната си програма по Едногодишен грант 22 с изложбата „Лица между паузите“ на фотографа Беатрис Бочева. Това е втора изложба на артистката, организирана от Spam Studios. Събието ще се открие на 11 декември в 19ч. в I Am Studio (ул. Г. Раковски 149), като ще остане там до 14 декември включително, а публиката може да разгледат фотографиите напълно безплатно. Часовете за посещение са между 16 и 18 часа.

Ето какво споделя и самият автор и фотограф на „Лица между паузите“ за своята изложба:

„Между паузите е изложбена серия, която разкрива онази малка част от работния процес в независимия сектор, която съм снимала главно за себе си със средноформатната си филмова камера през последната една година. Проектът изследва появата на емоция, след затишието от паузите в различни етапи на репетициите.
Чрез повтаряемост на образите се проследява процесът на преминаване от едното в другото – от тишината към звука, към действието.
Сходството между бавния аналогов процес и този на репетициите преди първата среща на спектакъла със своята публика ме провокираха да опитам да съчетая двата процеса, заснемайки всичко на фотографски филм.
За себе си в този подход откривам повече синхроничност и интимност, а всяко от заснетите лица би могло да бъде началото на сюжет за отделен кратък разказ.

Заповядайте, входът е свободен!“ – Беатрис Бочева.

Беатрис Бочева завършва фотография в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 2022 и вече от две години е част от екипа на сдружение Spam Studios. През това време тя реализира и няколко значими фотографски изложби, между които: Фотографска серия на тема „Моята изолация” в галерия Credo Bonum, „Театрални колажи“ в Топлоцентрала и фотографската серия на тема „Спомен за едно училище”, селектирана за фестивала за визуални изкуства към Технологичния университет в Тайван, Китай. През 2018 получава и награда за дебют на BGPressFoto за фото есе от бежанските лагери в Идомени. Работи със Spam Studios още от проекта им „Всичко на масата“ по текстове на Чарлз Буковски, като през годините снима няколко техни спектакли и участва активно в двата им Едногодишни гранта, финансирани от НФК.

Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма Едногодишен грант 2022.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart