ЛЮБОМИР КОЛАКСЪЗОВ КАНИ ДЕЦАТА НА „СЛЪНЧЕВ ДЕН“ НА 26 НОЕМВРИ

Представлението по текстове на младия режисьор и Ана Батева ще има своята втора премиера в I Am Studio

На 26 ноември от 11:00ч. на сцената на I Am Studio ще се „роди“ първото детско представление на сдружението за независимо изкуство Spam Studios. С красивото заглавие „Слънчев ден“  и по текст на Ана Батева и Любомир Колаксъзов, пиесата печели първа награда на Литературния конкурс за написване на текст за куклен театър „Михаил Лъкатник“ 2021. Режисьор е самият Любомир Колаксъзов. Музиката е дело на Стефан Здравески, а илюстрациите и мултимедията са на Иванка Ниба. Участват актьорите: Калоян Лулчев, София Рухова – Лулчева, Мелис Скендерова, Павел Емилов. Това е втори проект на дуото Колаксъзов-Батева след премиерата на „Двойно дъно“ (2023), авторски спектакъл отново на Spam Studios в „Топлоцентрала“.

„Слънчев ден“ ще въведе най-малките в света на тримата приятели – магарето Мирко, овцата Олга и прасето Пепи, които заедно ще се впуснат в едно градско приключение, в което тяхното приятелство ще бъде разрушено от сивотъжният господин Саднес. Ще успят ли приятелите да вдъхнат цвят и живот отново у хората или и те ще се слеят със сивата и тъжна тълпа ще стане ясно на 26 ноември на сцената на I Am Studio.

Ето какво повече сподели за спектакъла режисьорът и автор Любомир Колаксъзов:

„Преди време попаднах онлайн на детска книжка с приказката „Празник“ с автор Ана Батева. Стана ми любопитно, попитах я може ли да ми прати текста и тя ми прати. Погледнах го и след това писах на Ана дали иска да напишем авторска пиеса по приказката и двамата да сме автори. Тя каза „защо не“ и така започнахме да пишем. Една сцена аз, една сцена тя. Малко редакции от двамата и я написахме. И къде на шега, къде не, я пуснахме на конкурс за авторска детска пиеса на кукления фестивал „Михаил Лъкатник“ гр. Ямбол. Взехме, че спечелихме първа награда. След това Ана предложи да я реализираме и да я включим в едногодишния гранд на НФК и така пътя към реализирането на текста стигна до театрално детско представление. Започнахме репетиции, в които можехме да проверим как върви текста и той преживя промени. Някъде се допълни текст, някъде се редактира и отпаднаха неща. Като живи автори нямахме проблем с това, защото и двамата вярваме в театъра, който се случва тук и сега с актьорите и въвличайки ги в историята, ги приобщаваме и те да са съавтори в цялото. Репетициите преминаха през много слънчеви и затъмнени дн,и в които се ту намирахме езика на представлението, ту се изгубвахме, но накрая мисля, че се получи едно истинско представлени,е предназначено както за децата, така и за възрастните. Актьорите пеят и свирят на живо, импровизират и разиграват историята така, че публиката едновременно да се забавлява и да се замисли върху заложените теми. Надявам се представлението да бъде един празник за всяко дете и възрастен и след това да има не един, а много слънчеви дни.“

СЛЪНЧЕВ ДЕН

от Ана Батева и Любомир Колаксъзов

(първа награда на Литературния конкурс за написване на пиеса за куклен театър „Михаил Лъкатник“ 2021, в организация на Куклен театър „Георги Митев – Жоро“ – Ямбол)

режисьор: Любомир Колаксъзов
музика: Стефан Здравески
илюстрации/мултимедия: Иванка Ниба
дизайн: Христо Христов

участват: Калоян Лулчев, София Рухова – Лулчева, Мелис Скендерова, Павел Емилов.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „КУЛТУРА“ по програма Едногодишен грант 2022.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart